Volg dit blog per email

zondag 21 juli 2013

DE NACHT VAN RAMSES


Seizoen 2013-2014 wordt een feestjaar voor de vele fans van Ramses Shaffy. De belangrijkste gebeurtenis is de dramaserie over zijn jonge jaren, getiteld ‘Ramses’, die de AVRO in januari uit gaat zenden. Daaraan voorafgaand zijn er twee bijzondere concerten waarbij bekende artiesten Ramses’ repertoire zullen vertolken, èn er verschijnt eind augustus een cd met Shaffy-interpretaties van o.a. Frederique Spigt, Tim Knol en The Scene.


Het eerste concert, Shaffy Symfonica, vindt plaats op 31 augustus op de Uitmarkt in Amsterdam, en wordt live uitgezonden op tv. Onder andere Rob de Nijs, Jenny Arean en Remco Vrijdag doen daar aan mee, begeleid door Holland Symfonica en het combo van Cor Bakker. Het tweede concert, De Nacht van Ramses,  is intiemer van opzet, en vindt plaats in het theater dat een grote rol speelde in Ramses’ leven, het DelaMar Theater. En wel op 1 december, zijn vierde sterfdag. Maar het wordt allesbehalve een treurige herdenking, het wordt een feestelijke viering van zijn unieke talent als componist en tekstschrijver. Met een zeer gevarieerde lijst van deelnemende artiesten, zoals Di-Rect, Frank Boeijen, Karsu Dönmez, Nielson, Moke, Ernst Daniël Smid en Spinvis. Maar ook instrumentale bijdragen van onder meer Michiel Borstlap, Harry Sacksioni en het Nederlandse Blazer Ensemble zullen dit concert tot een onvergetelijke ervaring maken. De opbrengsten gaan naar de Stichting Ramses Shaffy, een fonds ter ondersteuning van jong talent.

MICHIEL VAN ERP
De dramaserie Ramses wordt geregisseerd door Michiel van Erp, bekend van zijn vele unieke documentaires zoals Lang Leve… en Hollands Welvaren. Michiel heeft een eigen productiebedrijf, De Familie, dat hij runt samen met Monique Busman. Zij was eindredacteur van De Show van je Leven (zaterdagavond amusementsshow gepresenteerd door Astrid Joosten)  toen ik daar de muziekproductie deed, zo’n 15 jaar geleden. En nu zij een Nacht van Ramses ging organiseren, heeft ze mij gevraagd om de muzikale samenstelling voor mijn rekening te nemen. Een heerlijke klus. Lekker stoeien met de crème de la crème van de Nederlandse muziek over repertoirekeuze, arrangementen, onverwachte invalshoeken en verrassende combinaties.

In diezelfde Show van je Leven heeft Ramses twee keer opgetreden, één keer met We Zullen Doorgaan voor Wim Kok, en een keer met ’t Is Stil in Amsterdam voor Martin Simek. Uit hoofde van mijn functie begeleidde ik de artiesten op de opnamedagen. Overdag zag je Ramses niet. Hij trok zich terug in zijn verduisterde kleedkamer en kwam er alleen uit voor de camerarepetitie. De man leek een schim van zichzelf, en we vreesden of hij de uitzending ‘s avonds überhaupt zou halen. Maar hij was een levende legende, dus we waagden de gok.

MAGIE
Echter, ’s avonds als de zaal vol zat en Astrid de glunderende hoofdgast vertelde dat Ramses voor hem op kwam treden, bloeide hij op. Hij ging achter de vleugel zitten, liet letterlijk 30 seconden stilte vallen voordat hij het eerste accoord aansloeg en dan was er magie. Echt letterlijk magie! Dan werd je volkomen meegezogen in zijn performance, die zoals altijd uniek en onnavolgbaar was.

Als het ei gelegd was, verruilde hij de donkere kleedkamer voor de sfeervol verlichte artiestenfoyer en vierde het leven. Uiteindelijk stond ik als allerlaatste met hem zijn jas aan te sjorren en vervolgens buiten op straat met een sigaret op zijn taxi te wachten. Dan kreeg ik een knuffel en een pakkerd van hem en liet hij zich op de achterbank vallen, en reed hij de straat uit naar zijn huis op de Herengracht. Het was 1998, 1999. Zoals Sylvester Hoogmoed in zijn meeslepende Ramses-biografie We Zien Wel schreef: ‘De laatste jaren van het oude millennium waren voor Ramses van een meedogenloze verlatenheid…’ 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten