Volg dit blog per email

zondag 7 september 2014

SLIM BEZIGSinds twee maanden hou ik me bij Vorst Media, het productiebedrijf van Peter van der Vorst, bezig met het maken van SlimmerIQen, een programma waarin 16 hoogbegaafden van alle leeftijden tegen elkaar gaan strijden om de titel ‘SlimmerIQ 2014’. Op een tv-oproep van Peter, die het programma zelf gaat presenteren, kwamen maar liefst 1600 aanmeldingen binnen. Zij moesten een online test maken en gisteren kwamen de 200 met de beste score bijeen in het Tropenmuseum in Amsterdam voor de grote SlimmerIQen selectiedag.

Samen met redacteuren Remco en Yvette nam ik al die 1600 aanmeldingsformulieren door, en nadat we de uitslagen van de online tests binnenkregen, hebben we ons speciaal gefocust op de kandidaten met de hoogste scores. Remco en Yvette hebben ze vrijwel allemaal aan de telefoon gehad, wat boeiende, ontroerende, grappige en soms aangrijpende verhalen opleverde. SlimmerIQen is namelijk niet alleen een quiz of intelligentiewedstrijd, we gaan ook portretten van de deelnemers maken. Aan hoge intelligentie kleven voor-, maar ook nadelen. Een andere manier van denken stuit op veel onbegrip. Wij hopen met dit programma wat van dat onbegrip weg te nemen. Uiteraard willen we de kijker vooral ook laten genieten van excellente prestaties. Onze maatschappij is sterk gericht op fysieke uitblinkers: een substantieel percentage van het aanbod van onze media richt zich op sport. Op uitblinkers in intelligentie wordt vaak met argwaan (en verholen afgunst) gereageerd. Dat verschil uit zich al op scholen, waar de sterksten en snelsten bewonderd worden en de leerlingen met de hoogste cijfers gepest. Wie veel doelpunten scoort, is een held. Wie negens en tienen haalt, is een uitslover of een nerd.  Veel hoogbegaafde kinderen presteren bewust ver beneden hun niveau uit angst op te vallen en negatieve aandacht te trekken. Wat een verspilling van talent!

DICHTGEKNEPEN STROT

In SlimmerIQen mogen ze los gaan. Wij gaan intelligentie op een voetstuk zetten. Nederland wil een kenniseconomie zijn, laten we die kennis dan ook op alle mogelijke manieren koesteren. Gelukkig gebeurt dat in toenemende mate: De Slimste Mens op Nederland 2 heeft deze zomer onder de bezielende leiding van mijn collega-eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst weer fantastisch gescoord. Bij De Slimste Mens moeten de kandidaten in eerste instantie bekend zijn en in tweede instantie slim. Bij SlimmerIQen gaat het er alleen maar om dat ze slim zijn. Maar dan ook wel héél slim. 200 van die mensen hebben gisteren in het Tropenmuseum een klassikale test gemaakt, en de top 40 heeft een spreekbeurt of presentatie gehouden over een zelfgekozen onderwerp. Samen met Corné van Iersel, de voorzitter van hoogbegaafdenvereniging Mensa, en Dolores Leeuwin, presentatrice van Het Klokhuis en ook hoogbegaafd, mocht ik deze 40 optredens jureren. Een feest om te doen! We werden verrast, we hebben gelachen, we hebben met dichtgeknepen strot gezeten en op sommige momenten konden we er geen touw aan vastknopen omdat het ons boven de pet ging. Maar het was altijd fascinerend.


LITTLE MAN TATE

Aan het eind van de dag leverden de scores van de online en de klassikale test en de punten voor de speeches bij elkaar opgeteld 16 bijzondere kandidaten op, in leeftijd variërend van 10 tot 77, met wie we de komende twee maanden mooie televisie gaan maken. Met als motto een quote uit de prachtige film Little Man Tate van en met Jodie Foster, over een alleenstaande serveerster en haar hoogbegaafde zoontje Fred:  het gaat er niet om hoe intelligent je bent, het gaat erom wat je ermee doet! Hoogbegaafd zijn wil zeggen dat je tot de 2,5% van de Nederlandse bevolking met het hoogste IQ behoort. Maar met dat statistische gegeven alleen win je SlimmerIQen niet. Hoe dan wel, dat zie je vanaf zondag 23 november op RTL4, rond de klok van half 10.1 opmerking:

  1. Bijzonder dat er steeds meer aandacht komt voor alle aspecten van hoogbegaafdheid. Dit is zo belangrijk! Het was een erg gezellige dag in het tropen museum, fijn om met zoveel gelijkgestemden bij elkaar te zijn! Heerlijk om zo te kunnen lachen zonder je humor uit te hoeven leggen! Ik hoop dat het een mooi veelzijdig en integer programma gaat worden, maar daar heb ik alle vertrouwen in!

    BeantwoordenVerwijderen